Zwiększanie siły i objętości mięśni to cel treningowy wielu osób ćwiczących na siłowni.
Aby to osiągnąć należy sięgać po produkty żywnościowe pozwalające na wzrost ich masy i jednoczesną redukcje tkanki tłuszczowej. Podpowiadamy, jak powinna wyglądać dieta na masę mięśniową.
Jak wygląda dieta na masę?
Dieta na masę mięśniową to doskonałe rozwiązanie dla osób pragnących zwiększyć efektywność treningów o poprawić wygląd posiadanej sylwetki. Należy zaznaczyć, że jej skuteczność jest uzależniona od systematyczności ćwiczeń, bez których nie przyniesie pozytywnych efektów.
Opisywana dieta musi uwzględniać nadwyżkę energetyczną, co pozwoli na zwiększenie muskulatury. Ilość spożywanych kalorii jest uzależniona od wieku, płci oraz intensywności treningów każdej osoby. Jadłospis musi zawierać potrawy przyrządzone z dobrej jakości składników. Dzięki temu będzie zapewniał organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Jadłospis na masę – składniki odżywcze
W przypadku diety na masę należy zadbać o spożywanie odpowiedniej ilości białka, węglowodanów i tłuszczów. Jeśli chodzi o proteiny powinno się spożywać od 1,2 do 2 g na każdy kilogram masy ciała. Białko może pochodzić z chudego mięsa, ryb, jajek lub roślin strączkowych.
Węglowodany w diecie na masie stanowią około 50% całkowitego zapotrzebowania na energie. W zależności od indywidualnych gustów mogą być przyswajane poprzez spożywanie ryżu, ziemniaków, kasz lub razowego pieczywa. Wbrew pozorom tłuszcze odgrywają istotną rolę w jadłospisie na masę.
Powinny być ustalone na poziomie 25% podaży energii. Bez nich nie ma mowy o prawidłowym działaniu układu hormonalnego, który odgrywa istotną role podczas treningów. Tłuszcze mogą pochodzić z takich źródeł jak ryby morskie, orzechy, oliwa z oliwek lub tran.
Przeczytaj też artykuł o tym co jeść, żeby nie przytyć.