Powiedzenie, że „cukier krzepi”, już dawno odeszło do lamusa. Wydawać by się mogło, że cukier znajdziemy jedynie w słodyczach. Nic jednak bardziej mylnego, bo znajdziemy go i w napojach gazowanych, kawie z syropem czy piwie bezalkoholowym. Odstawiając ten składnik, szynko zobaczysz, jak dobrze to wpływa na ciało!
Cukier cukrowi nierówny
Wypada powiedzieć to już na początku — nie każdy cukier szkodzi i jest niedobry dla naszego organizmu. Tą słodycz, którą znajdujesz w owocach czy warzywach, możesz spożywać właściwie bez ograniczeń. Rzecz jasna, znając rozsądne limity.
Całkiem inaczej prezentuje się sytuacja, gdy spożywamy cukry rafinowane, powstające w wyniku ekstrakcji naturalnych cukrów. Przykładem może być, chociażby sacharoza. Spożywając ją w większych ilościach, serwujemy sobie nie tylko otyłość, ale i cukrzycę typu 2.
Korzyści z odstawienia cukru
Przede wszystkim będą to zdrowsze jelita. Mikroflora jelitowa ulega całkowitej poprawie, a to przez fakt, że żyjące w jelitach bakterie nie mają już takiej pożywki. W efekcie chronimy się przed zespołem nieszczelnego jelita, zapalenia okrężnicy i celiakii. Kolejna wartość dodana, to spadek wagi. Rezygnując z dodatkowego cukru, sprawiasz, że poziom glukozy w organizmie staje się stabilny. Tym samym, kilogramy również lecą w dół.
Piękniejsza skóra to kolejny walor dodatni. Zauważ, że gdy jesz dużo słodyczy, szybko wychodzą ci różnego rodzaju niedoskonałości na skórze. A gdy redukujesz cukier, skóra staje się wolna od trądziku. I tym samym jesteś wolna od wszelkiego rodzaju stanów zapalnych. Poprawia się również ilość lipidów we krwi, a tym samym normalizujesz poziom glukozy. Kolejny plus to zdecydowanie lepszy sen oraz mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę. Jedno jest pewne – odstawienie cukru wyjdzie ci na zdrowie!